Zaterdag 15 februari 2025

20.15 uur

 

Lidy Blijdorp & Tobias Borsboom

 Werken van Rachmaninoff en Moessorgsky


 P R O G R A M M A

 

MAGISCHE WERELD

 

Sergej Rachmaninov (1873-1943)

Sonate voor cello en piano, op.19

Lento - Allegro moderato

Allegro scherzando

Andante

Allegro mosso

 

Modest Moessorgski (1839-1881)

Selectie uit ‘Schilderijen van een tentoonstelling’

(bewerkt voor cello en piano door Lidy Blijdorp)

 

1 Promenade

De wandelingen tussen de schilderijen

 zijn gebaseerd op een Russisch thema, in modo russico.

De promenade is als leidmotief gebruikt

om eenheid te geven aan de serie losse stukken

 

2 Il vecchio castello

Een oud kasteel waar 's nachts een minstreel een lied zingt en

zich begeleidt in monotone kwinten op de draailier

 

3 Tuilerieën

Geluid van spelende kinderen in de tuinen.

Eerst de jongens, dan de meisjes.

Het ritme suggereert hun voortdurende gekwebbel en spel 

 

4 Bydło

Een sterk geaccentueerde puls is hoorbaar:

draaiende zware wielen van de Poolse ossenwagen

 

5 Promenade

 

6 Ballet van de kuikens in de dop

Een van de opvallendste stukken: het kuikenballet. 

Het heeft iets absurdistisch en komisch en klinkt niet bijzonder Russisch

 Moessorgski noteerde Scherzino (klein scherzo) boven het werk

 

7 Samuel Goldenberg en Schmuÿle

Ruzie tussen een rijke en een arme Poolse jood, 

een parodiestuk met Joodse en Poolse thema's 

 

8 De hut op kippenpoten (Baba Yaga)

De hut van Baba-Yaga is een Russisch sprookje over een heks

 die in een hut op kippenpoten woont en kinderen lokt om die op te eten 

 


MUSICI

 

Lidy Blijdorp studeerde cum laude af aan het conservatorium van Den Haag, Amsterdam en Parijs, waar ze studeerde bij Monique Bartels en Michel Strauss. Daarna behaalde ze haar Artiesten Diploma aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel bij Gary Hoffman en volgde lessen bij Anner Bijlsma en Dmitri Ferschtman en Richard Aaron (Michigan University, USA).

Ze behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk). Haar debuut-CD ‘Journeyers’ ontving twee Edisons (2020).

Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. Ze soleerde met o.a. het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Concertgebouw Kamerorkest, het St. Petersburg Hermitage Orkest, het orkest van Luik, het Nederlands Blazers Ensemble en het Residentie Orkest.

Lidy is tevens een gepassioneerd kamermusicus en trad in dat verband op in o.a. New York, Italië en Zwitserland. Zij heeft zeer brede muzikale interesses en een passie voor het ontdekken van nieuwe muziek. Verschillende werken werden aan haar opgedragen waaronder ‘Lidy’s Piece’ van componiste Kate Moore (2016).

Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 

 

Tobias Borsboom staat bekend om zijn ‘juweel’ van een toucher (Trouw) en zijn persoonlijke, kleurrijke spel (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant). De afgelopen seizoenen trad hij op in alle grote concertzalen in Nederland als winnaar van de Dutch Classical Talent Award en Publieksprijs. In zijn solorecitals brengt hij spraakmakende programma's waarin hij de grote meesters combineert met hedendaagse muziek.

Hij excelleert niet alleen als solist, maar ook als een bevlogen kamermusicus. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee.

Tobias voltooide zijn master-opleiding bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. Daarvoor werd hij opgeleid door Paolo Giacometti (Utrechts Conservatorium, Jong Talent). Naast zijn drukke concertleven werkt hij aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor. Tobias werkt graag samen met andere theater- en kunstvormen. Met Jan Brokken speelt hij succesvolle vertelconcerten, waaronder Mata Hari en De Tuinen van Buitenzorg. Sinds enige jaren is hij de programmeur van Muzenforum.